Wpływ picia herbaty na zdrowie
Jeszcze niedawno herbatę zaliczano do używek, a więc produktów nie posiadających
właściwości odżywczych. Aktualnie pojawia się coraz więcej danych, sugerujących,
że herbata może być produktem prozdrowotnym. Największe zasługi mają polifenole,
a więc składniki herbaty o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Większość badań dotyczy
herbaty zielonej, o której mówi się, że zmniejsza ryzyko rozwoju wielu współczesnych
chorób.
Mimo doniesień na temat dobroczynnego działania herbaty należy też pamiętać,
że zbyt duże wypijanie jej czarnej odmiany może zmniejszać przyswajanie żelaza
w organizmie. Ten popularny napój można otrzymywać z liści, pączków liściowych,
bądź delikatnych łodyżek rośliny z rodzaju Camellia. Już w medycynie azjatyckiej herbata
była uznawana za lek na wiele dolegliwości. Obecnie pojawiają się doniesienia na temat jej
pozytywnego działania na układ sercowo – naczyniowy, redukcję masy ciała,
a także na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.
Herbata to doskonałe źródło wielu składników, w tym wcześniej wspomnianych polifenoli.
Z punktu widzenia żywieniowego liczy się, jaka jest ich zawartość w naparze gotowym
do spożycia. Badania wskazują, że najwięcej substancji odżywczych mają herbaty parzone 10
minut. Kolejnym, równie ważnym składnikiem herbaty jest kofeina.
To ona bowiem odpowiada za pobudzenie sprawności psychofizycznej organizmu.
Suche liście herbaciane zawierają substancje mineralne takie jak: fluor, mangan, chrom,
selen, wapń, magnez i cynk. Znajdują się one również w zaparzanych już wywarach.
Mają one właściwości przeciwzapalne, a także wpływające stymulująco na system
immunologiczny. Inne zalety, wynikające z picia herbaty to: zmniejszanie absorpcji
cholesterolu we krwi, a także korzystne oddziaływanie na mikroflorę jelitową.
Herbata zaliczana jest do napojów naturalnych, nisko przetworzonych.
Nie dostarcza kalorii, dlatego stanowi świetny zamiennik napojów słodzonych lub
gazowanych. Jak więc można zauważyć, picie herbaty jest korzystne nie tylko z uwagi
na odczuwaną przyjemność, ale i dlatego, że napój ten wspiera wydolność antyoksydacyjną
organizmu. Nie jest wobec tego dziwne, że rośnie zainteresowanie producentów żywności
dodawaniem ekstraktów herbaty do tak zwanej „żywności funkcjonalnej”.
W świetle badań największy wpływ na zdrowie ma herbata zielona. Aczkolwiek, badania te
jednocześnie wskazują, że to, jakie działanie wykazuje napój herbaciany zależy od samego
sposobu zbierania i parzenia.