Rodzaje herbaty

Herbaty angielskie.

Herbatka o 17

Anglicy znani są z wypijania filiżanki herbaty o godzinie 17:00 – i choć zwyczaj ten utrzymał się chyba tylko u arystokracji, nadal będziemy kojarzyć Anglików z najlepszymi, prawdziwymi herbatami. Po prostu każdy wciąż uważa ten naród za prawdziwych smakoszy i znawców, a herbaty angielskie za same w sobie wyjątkowe! 

Herbaty angielskie są świetnie znane – czarne, dosyć mocne i bardzo aromatyczne. W dobie licznych odmian, które pijemy nie tylko dla zdrowia, ale i dla smaku (herbata zielona, czerwona, czy biała herbata) tradycyjna, czarna herbata uznawana jest za najbardziej klasyczną, podstawową. Posiada ona wyrazisty kolor, smak i doskonały aromat. W zależności zaś od tego ile będziemy zaparzać naszą herbatę, taki będzie też miała wpływ na nasz organizm – im dłuższe parzenie, tym bardziej relaksujący efekt. Krótkie parzenie dodaje zaś energii, orzeźwia i pobudza do działania. Dlatego warto wypijać filiżankę tej herbaty w pracy i kolejną po pracy.

Chyba najsłynniejsza herbata to English Breakfast – specjalna mieszanka śniadaniowa, która świetnie pobudza i do której można dodawać nie tylko cukier, ale i mleko. Słynna jest również Earl Grey, a w tej chwili jesteśmy w stanie kupić tradycyjne, czarne herbaty z ciekawymi dodatkami, intensyfikującymi smak – na przykład z dodatkiem imbiru i brzoskwini. Warto wiedzieć, że takie herbaty nie tylko są przepyszne, ale wpływają również świetnie na nasze zdrowie. Mogą być zresztą stosowane również zewnętrznie – jako okłady na zmęczone oczy czy dla nadania jednolitego koloru skórze twarzy. Jest to więc z pewnością produkt, który każdy powinien posiadać w domu.

Choć nie zmienił się smak, herbaty angielskie można zakupić w tradycyjnej, bądź nowoczesnej formie – na przykład w opakowaniach-piramidkach czy saszetkach. Choć fani tradycji nadal najchętniej wybierają przeznaczone do samodzielnego zaparzania listki i mieszanki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.