​HISTORIA HERBATY

HISTORIA HERBATY

Herbata to napój towarzyszący wielu z Nas, praktycznie codziennie. Są osoby, które wręcz

nie wyobrażają sobie dnia bez wypicia dobrej herbaty. Prawdziwi miłośnicy smaku mają

z pewnością wybrane swoje ulubione gatunki. Jednak niewiele osób wie, jaka jest historia

tego napoju.

Otóż, wzmianki na temat herbaty pojawiły się już w literaturze chińskiej w V wieku przed

naszą erą. Na temat pierwszego parzenia herbaty powstało wiele legend. Podobno pierwszą

herbatę wypił cesarz Shen Nung, kiedy do szklanki przegotowanej wody wpadły jej liście.

Legend jest o wiele więcej, a jeśli chodzi o fakty to w VIII wieku Lu Yu napisał

trzytomową księgę na temat właściwości herbaty. Zostały w niej ujęte takie tematy jak

procedura parzenia, czy serwowania napoju.

Rytuały picia herbaty silnie zostały zakorzenione w Japonii. Japończycy doceniają herbatę za

jej niezwykły smak, aromat oraz prozdrowotne właściwości. Z Chin do Japonii herbatę

przewiózł mnich Dengyo Daishi, po czym zaczęto ją uprawiać w pięciu prowincjach dokoła

Tokio. Od początku Japończycy wierzyli, że herbata ułatwia medytację oraz odpędza senność.

Aktualnie Japończycy gustują przede wszystkim w zielonej herbacie: Sencha, Matcha,

albo Gyokuru.

W XVII wieku herbata pojawiła się na wybrzeżach europejskich, kiedy to Holendrzy

zaczęli sprowadzać orientalne towary. Na początku herbata nie miała zbyt wielu zwolenników

w Europie, ze względu na swój specyficzny smak oraz drogą cenę. W 1658 roku herbata

znalazła się w Wielkiej Brytanii, gdzie przywiozła ją księżniczka portugalska Katarzyna

Braganza. Herbata w Anglii od razu była bardzo popularna. Nic wiec dziwnego,

że w XX wieku księżna Anna wprowadziła zwyczaj popijania herbaty do ciastek lub chleba.

Herbata jest też jednym z popularniejszych napojów w Rosji. Została ona tam przywieziona

z Chin jako dar. Uważano, że to rozgrzewający napar, dodający sił witalnych. W Rosji,

do dnia dzisiejszego chętniej sięga się zresztą po same liście aniżeli po pakowane torebki.

Tradycyjnie zaparza się herbatę w samowarze, po czym dopiero rozlewa do kubków i dolewa

gorącej wody. Herbatę w Rosji spożywa się z cukrem bądź z owocami.

W Polsce pierwszą filiżankę herbaty zaparzyła prawdopodobnie księżniczka Maria

Ludwika Gonzaga, a więc żona króla Jana Kazimierza. W XVIII wieku herbata zyskała

licznych zwolenników dzięki Stanisławowi Augustowi Poniatowskiemu. Podawano ją

wówczas z cukrem lub z miodem. Aktualnie, trudno wyobrazić sobie dzień bez dobrej

herbaty, w związku z czym dobrze wiedzieć, jakie były początki tego wyśmienitego napoju.


Piotr

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów