Czas oraz temperatura parzenia.

Temat parzenia herbaty jest bardzo dobrze opisany w wielu książkach oraz poradnikach w internecie. W tym wpisie postaram się zebrać najważniejsze informacje, które pomogą wam w parzeniu idealnego naparu. Herbata jest obecna w domach na całym świecie i wszędzie jej parzeniu towarzyszy odpowiedni rytuał. W Polsce świadomość ludzi odnośnie zasad parzenia herbaty jest coraz większa.
Podstawą do zrobienia dobrej herbaty jest woda oraz herbata. Nawet najlepsza gatunkowo herbata nie będzie dobra gdy zalejemy ją nieodpowiednią wodą. Czym zatem powinna charakteryzować się dobra woda na herbatę? Powinna być absolutnie bezzapachowa.

PARZENIE HERBATY

Herbatę można zaparzać na wiele sposobów. Zależą one przede wszystkim od tego, z jakim rodzajem herbaty ma się do czynienia. Najważniejsza przy samym zaparzaniu jest temperatura wody. Zazwyczaj, na opakowaniach poszczególnych herbat zamieszczone są informacje a propo tego, w jaki sposób parzyć herbatę, aczkolwiek wielbiciele tego trunku wiedzą najlepiej, że są to kwestie umowne. Optymalny smak herbaty należy wyczuć samemu, jednak początkowi „herbaciarze” muszą trzymać się tych wskazówek. O ile zaś ktoś zna się na herbatach bardziej to absolutnie nie powinien bać się różnych eksperymentów, dzięki jakim uzyska nie tylko wspaniały smak, ale i aromat.

Po pierwsze, warto eksperymentować z czasem parzenia, temperaturą i ilością suszu. Zieloną herbatę zalaną wrzątkiem należy parzyć krótko, ponieważ zrobi się gorzka. To tylko przykład wskazujący, że pewne zasady można dopasować wprost do rodzaju herbaty.

Po drugie, nie powinno się przegotowywać wody. W ostatniej fazie gotowania wody traci ona dużo tlenu, a to pogarsza jakość naparu. Wodę można więc dogrzać prawie do zagotowania. Parzyć należy ją zaś po zdjęciu z ognia, kiedy się uspokoi.

Kolejna ważna wskazówka to wygrzewanie naczyń. Przepłukanie wrzątkiem naczynia tuż przed zalaniem herbatą sprawi, że nie będzie ono zimne.

Inna zasada odnosi się do „budzenia liści”. Polega to na tym, że pierwszą herbatę parzy się bardzo krótko. Taki napar zlewa się i nie wlicza do zaparzeń. Obudzone liście dopiero po tym zabiegu parzy się po raz pierwszy. Metoda ta pozwala opłukać liście i nieco je zdezynfekować. To stara chińska metoda. Aromatem herbaty można się też dzięki temu cieszyć jeszcze przed zaparzeniem.

Herbatę warto również odmierzać w gramach. Wiąże się to z tym, że różne herbaty mają różny stopień zwinięcia liści. Są więc cięższe, jak i lżejsze, przez co podawanie ilości w łyżeczkach może okazać się nieprecyzyjne. Sam czas parzenia też warto dostosować do liści, co jest istotne zwłaszcza przy herbacie ekspresowej. Warto pamiętać o tym, że dodatki do herbat najlepiej będzie dodawać na samym końcu. Mleko, cukier, czy cytrynę należy dodawać do odcedzonego naparu.

Te zasady są bardzo ważne, ponieważ trzymanie się ich sprawi, że można będzie cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem poszczególnych naparów. Na końcu, warto wspomnieć o tym, że nie bez znaczenia jest woda, jaką dodaje się do herbaty. Na pewno odstawienie wody kranowej sprawi, że można będzie cieszyć się lepszym smakiem napoju. Dobrze będzie eksperymentować z tajnikami zaparzania.


Piotr

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów